Szagtalanítás + környezetvédelem = szagmentes tér

Illatok hatása


"Néha egy röpke illat olyan emlékeket hoz vissza, amelyeket mostanáig örökre eltemetettnek hittünk..." (Marcel Proust)

A szagok mindennap, mindenütt, reggeltől estig velünk vannak. Némelyik kellemes és nyugtató, némelyik pedig kellemetlen és mérgező. A szagok a hangnál vagy a látványnál is könnyebben megdobogtatják a szívünket. Emlékeket idéznek fel, és befolyásolják a viselkedésünket. Az illatanyagtól függően a szagok megnyugtathatnak, ellazíthatnak, képzettársításokat kelthetnek, megeleveníthetnek, megijeszthetnek és felserkenthetnek minket. Valójában akár tízezer különböző szagot is képesek vagyunk megkülönböztetni, amelyek befolyásolják az emlékezetünket és az érzéseinket, illetve hatással vannak az életminőségünkre.

Az illatok körülvesznek minket. Az ember becsukhatja a szemét, vagy befoghatja a fülét, de ha ugyanezt az orrával tenné, azzal az életét vagy az egészségét veszélyeztetné. Nem is vagyunk tisztában azzal, hogy aromákkal és szagokkal teli világban élünk - ennek az lehet az oka, hogy szavakkal nehezen tudjuk kifejezni a szagokat, a szaglószervi benyomások nagyon egyéni tapasztalatot jelentenek, és szaglószervi érzeteinket nagyon szubjektív értékelésnek vetjük alá. Az emberi viselkedést nagyon nagymértékben meghatározza a szaglóérzék. Nagyon valószínű, hogy még a párválasztásunkat is befolyásolja. Szexuális életünket szagok is befolyásolják - egyes szagokat kellemesnek érzékelünk, míg másokat kellemetleneknek; néha ki nem állhatunk egy embert a szaga miatt, néha pedig ugyanebből az okból vonzódunk valakihez.

A szaglás érzéke az összes élő szervezet első és legalapvetőbb érzéke, utolsó reménye arra, hogy a rosszat a jótól megkülönböztesse. Lehet, hogy egy piros alma kívülről szépnek látszik, de ha mielőtt beleharapnánk, az orrunkhoz ér, és romlottnak bizonyul, eldobjuk. Ugyanígy, egy vak patkány a szaglóérzéke segítségével képes eledelt találni. Ha azonban ezt elveszíti, bizonyára éhen pusztul, mert kizárólag látás útján képtelen azonosítani az ételt. Szagmemóriánk úgy működik, hogy első szagemlékeink - amelyek gyermekkorunkra nyúlnak vissza -, a leginkább képesek újra létrehozni a kellemes érzéseket, és ezeket a legkönnyebb kiváltani. Szagmemóriánk sosem tűnik el, és az a könnyedség, amellyel a szagokat bizonyos helyzetekhez társítjuk, annak a helyzetnek a fontosságától függ, amelyben a szagot a tanulási folyamat során felfogtuk.

A szagok emlékeket idéznek fel, és befolyásolják a viselkedésünket. Az illatanyagtól függően a szagok megnyugtathatnak, ellazíthatnak, képzettársításokat kelthetnek, megeleveníthetnek, megijeszthetnek és felserkenthetnek minket. Igazából akár tízezer olyan különböző szagot vagyunk képesek megkülönböztetni, amelyek befolyásolják az emlékezetünket és az érzéseinket, és hatással vannak az életminőségünkre.