Szagtalanítás + környezetvédelem = szagmentes tér

A szennyvíz- és iszapkezelés során jelentkező bűzproblémák kezelése


Csatorna -és szennyvíz átemelő aknából eredő szagok kezelése

A csatornaaknákból kiáramló bűzök kezelésére egyszerű, hatékony és gazdaságos megoldás méhsejtes szagtalanító géltábla vagy gélőrlemény alkalmazása. Géltábla alkalmazása esetén a műszaki megoldás külön tartószerkezet kialakítását nem igényli.

Nagy átemelő szagtalanítása

Szennyvíz átemelőknél egyszerű és gazdaságos megoldás a légzőcsövek belsejébe helyezett, az áramló levegővel lehetőleg minél nagyobb felületen érintkező, a cső méretéhez szabott gélbetét, amely a vízszint változásától függően a beszívott, illetve a távozó levegőt telíti hatóanyagával .

Azoknál a nagyobb átemelőknél, ahol hirtelen nagy mennyiségű szennyvíz kerül az átemelőbe, pl. nyomott rendszereknél, abban az esetben javasoljuk az alábbi, ventilátoros szagtalanítási módot.


Nyílt vízfelületek által keltett kellemetlen szagok kezelése

A nagy átemelő műtárgyak, előülepítők, levegőztető medencék, tavak, valamint egyéb nyílt vízfelületek (pl. cukorgyári és élelmiszeripari lagúnák, kezelt háztartási hulladéklerakók levegőztető és tárolómedencéi, stb.) intenzív szaghatásának kezelésére hatékony eljárást kínálunk. A nyitott vízfelületre óránként néhány alkalommal és csak másodpercekig ráfecskendezett hidrofób szagtalanító anyag hálószerűen elterül a vízfelszínen és onnan folyamatosan párologva fejti ki szagtalanító hatását.

Ilyen módon még a kritikus helyzetekben (pl. szélcsend, inverz légköri viszonyok vagy alkalmi üzemzavarok esetén) kialakuló bűzterhelés is sikeresen megelőzhető.

Az eljárás működtetéséhez a felhasznált hatóanyagon kívül esetenként önálló gépészet (automatikus vegyszeradagoló szivattyú, csővezeték, fúvókák) installálása szükséges.

Nyílt, szabad területekről (pl. szennyvíztisztító medencék, hulladéklerakó, komposztáló telep, állattartó telep, stb.) felszabaduló szagok kezelésére ajánljuk a speciális installálást és fenntartást nem igénylő megoldásunkat. Az adott területet tartószerkezetre helyezett géltáblákkal körülvéve (legalább az uralkodó szélirány felől) megakadályozható, hogy a kellemetlen szagok a területről kikerülve a környék szagszennyezését okozzák


Rácsszemét által keltett kellemetlen szagok kezelése

A nyílt vízfelület mellett a rácsszemetet gyűjtő konténer szintén jelentős szagforrás. Az innen kiáramló szagok megszüntetésére kétféle megoldást is javaslunk: gélőrlemény vagy granulátum szétszórását az összegyűlt rácsszemétre. Ez a megoldás nem igényel pótlólagos berendezést. A gélőrlemény használata azért is előnyös, mert hatása a szagintenzitástól és egyéb környezeti paraméterektől (pl. hőmérséklet, páratartalom, stb.) függően kb. 4 hétig tart, így a rácsszemét szagtalanítását hosszú ideig biztosítja, ezzel csökkentve a környezet későbbi szagterhelését is. A granulátum hatása a szagintenzitástól és egyéb környezeti paraméterektől (pl. hőmérséklet, páratartalom, stb.) függően kb. 4-8 napig tart, vagyis rövidebb hatóidejű, mint a gélőrlemény. A szórást a rácsszemét mennyiségétől függően meghatározott időközönként kell elvégezni.


Szennyvíziszap és egyéb hulladékok komposztálása során keletkező szagok kezelése, az érlelés folyamán keletkező szagok kezelése

Az iszapok és különböző eredetű hulladékok fermentációja során felszabaduló kellemetlen bűz kezelésére jól bevált eljárás a gélőrlemény bekeverése a frissen érkező iszaphoz/hulladékhoz, még a strukturáló szálas és lazító anyagok (pl. szalma, fűrészpor) hozzáadása előtt. A folyamatosan szublimáló hatóanyag még az ammónia, kénhidrogén és merkaptán eredetű szagokat is hatékonyan képes mérsékelni. A gélőrlemény hozzáadásának különösebb eszközigénye nincsen, hiszen a bekeverés az alkalmazott keverőeszközzel megoldható.

 

Gél őrlemény

Nedves szűrés

A prizmák átforgatásakor felszabaduló gázok kellemetlen szagának kezelésére az úgynevezett nedves szűréses eljárásunkat ajánljuk. Az eljárás lényege, hogy az önjáró átforgató berendezésre szerelt magasnyomású fúvókákkal a szagforrás körül olyan ködöt képezünk, amely a kiáramló gázok bűzét valósággal kimossa a levegőből.


Komposzt telepek körüli üzemi utak és egyéb felületek kezelése

A prizmákban érő komposztból kis intenzitással, de egyenletesen kiáramló gázok kezelésére gazdaságos megoldás a környező burkolatok (pl. komposztprizmák körüli aszfalt, üzemi utak) rendszeres lepermetezése lajtos kocsiról az erre szolgáló oldattal, amit az üzemi tapasztalatok szerint elegendő heti 2 alkalommal megismételni. A lajtos kocsi vagy takarítójármű által szétlocsolt oldatból a hatóanyagok megkötődnek a felületeken és onnan csak fokozatosan kerülnek a levegőbe, így tartós szagtalanítás érhető el. 

A szennyvíz- és iszapkezelés épületeinek, zárt komposztálók szagtalanítása

Az iszapkezelő, szippantott szennyvíz fogadó és egyéb bűzös terek levegőjének szagtalanításaspeciális géltábla alkalmazásával eredményesen megoldható. A kezeléssel jelentős mértékű (80-85 %-os) szagcsökkentés érhető el.

A géltáblák megfelelő működéséhez légáramlást elősegítő berendezésre, vagyis ventilátorra van szükség, amely teljesítménye az adott épület paramétereitől függ. A ventilátorral homogén és állandó hatóanyag koncentrációt lehet fenntartani a kezelt terekben. Ilyen módon egyrészt jelentős mértékű szagcsökkentés érhető el, másrészt a munkafeltételek is javulnak.

A belső terek mellett az épületekből és az egyes helyiségekből kiáramló, elhasználódott levegő kezelésére és szagtalanítására is kínálunk hasonló megoldásokat.

 

 

Belső terek kezelése

Belső terek kezelése


Biofilter hatékonyságának növelése

Biofilter hatékonyszágnövelés - gélörleménnyel

A hagyományos, szerves töltőanyagú biofilterek hatékonysága jelentősen növelhető a gélőrleménynek a biofilter töltőanyagával kombinált alkalmazásával és különösen hatásos a kénes (merkaptánok, H 2S), valamint nitrogént és zsírsavakat tartalmazó gázelegyek kezelésére. Az egy alkalommal bekevert, vagy csak egyszerűen a töltőanyag tetejére szórt szemcsékből lassan és egyenletesen kipárolgó hatóanyag szagintenzitástól és a hőmérséklettől függően körülbelül egy hónapig biztosít hatásos szagtalanítást. Előnye, hogy a meglevő berendezések átalakítása nélkül, egyszerűen és csekély élőmunka ráfordítással alkalmazható. Megoldás lehet tartóhálóba vagy tálcába helyezett gélőrlemény elhelyezése a biofilter töltete feletti térbe is, és ezzel a kiáramló levegő kezelése biztosított.


SZAGTALANÍTÓ GÉLTÁBLÁK HASZNÁLATA AKNÁKNÁL, SZENNYVÍZÁTEMELŐKNÉL

A GelactivR AFG Grid és a GelactivR SHK méhsejtes géltáblák a Biothys GmbH által szabadalmaztatott hosszan tartó hatású és széles körben használható szagtalanító táblák, amellyekkel igen hatékonyan kezelhetők a szerves anyagok bomlásából eredő bűzök.

Az alkalmazási területek leginkább a szennyvízcsatorna-rendszereknél, átemelőknél, aknáknál.

A méhsejtes géltáblákból a hatóanyag folyamatosan és egyenletes mennyiségben párolog (szublimál). A levegőbe került hatóanyag hamar lebomlik, belélegzése nem jelent egészségügyi kockázatot, viszont a gélanyag bőrrel érintkezve irritációt okozhat, ezért a védőfóliából kicsomagolt termékhez nyúlni csak védőkesztyűvel szabad.

Az anyag aktivitási ideje több hónap is lehet a környezeti hatásoktól (pl. hőmérséklet, légáram, páratartalom, szagterhelés) függően, de az 1 hónap még szélsőséges körülmények között is garantálható.

A táblák mérete 22*28 cm, vastagsága 0,7 ill. 1,5 cm, tömege kb. 0,60-0,85 kg. A GelactivR AFG és SHK méhsejtes táblát csekély légmozgású terek (pl. aknák) kezelésére fejlesztették ki. Ez külön segédszerkezet nélkül is használható, mivel a méhsejtre emlékeztető drótváz erősítésnek köszönhetően dróttal egyszerűen átszúrható és felfüggeszthető, illetve az általunk kínált AeroFilt'Air rendszerrel könnyen és egyszerűen minden aknába elhelyezhetők.
A géltáblák működési ideje (szagtalanító hatása) függ a környezeti hatásoktól, úgymint hőmérséklet, légáram, páratartalom, szagterhelés.

A géltáblák elhelyezése

A géltáblákon két réteg csomagolóanyag található, kérjük mind a két réteg eltávolítására figyeljenek oda, hogy a hatóanyag a gél felszínéről szublimálni tudjon! A felbontás után a táblákra lehetőleg por ne rakódjon, mert ez szintén gátolja a géltábla működésének eredményességét.

A táblák elhelyezését lehetőleg minél mélyebben, de a csurgalék, illetve felcsapó vizektől védett módon kell megoldani, képlékeny huzallal átfűzve és alkalmas tartóelemre (pl. hágcsóvas, HILTI kampó, stb.) függesztve. Kevésbé hatékony, ha a tábla oldala falhoz ér, mivel így kevesebb hatóanyag párolog a légtérbe.

A táblák darabolása - passzív szagtalanító elemként történő beépítése - védőkesztyűn kívül különösebb felkészültséget, illetve szakértelmet nem igényel.

Alkalmazási területek:

  • Szennyvízaknák
  • Szennyvízátemelők
  • Zsírfogók

Gelactiv SHK

Gelactiv AFG Grid